Media over de Week van de Afrikaanse roman
De Leerstoel Zuid-Afrika: Talen, Literaturen, Cultuur en Maatschappij wordt geïnstalleerd, LitNet, 17 oktober 2017
Het feestgedruis naar aanleiding van de 200ste verjaardag van de Universiteit Gent, die in 1817 opende onder het bewind van de Nederlandse Koning Willem I, smeult nog volop in het rond. Het maakt van Gent nu in volle nazomer een fabelachtige stad. Vorige vrijdag nog organiseerde de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) een letterkundig symposium in haar prachtige herenhuis met de fine fleur van de Afrikaanse letterkunde. De dag werd afgesloten met een uitbundig feest in het theater Tinnenpot. Beide activiteiten vonden plaats in het kader van de Week van de Afrikaanse roman. Vandaag, 10 oktober, wordt het academisch register opengetrokken voor een ruim opgekomen, sterk geïnteresseerd publiek. De UGent is helemaal in de ban van Zuid-Afrika.
Week van de Afrikaanse Roman 2017: video's en foto's (3), LitNet, 17 oktober 2017
Die Week van de Afrikaanse roman 2017 het van 29 September tot 8 Oktober plaasgevind. Hanné Koster deel nog video's en foto's van geleenthede in Brussel en Gent.
Kommentaar se kloutjie pas nie by artikel se oor, Netwerk24, 14 oktober 2017
Ek interpreteer die artikel as 'n skets van hoe Afrikaans- en Nederlandstaliges tóg mekaar se letterkundes kan lees, sonder dat 'n vertaler noodwendig tussenbeide hoef te tree (ofskoon dit so te sien toenemend nodig is). Die letterkunde word ʼn duikweg waarlangs daar groter insig kan kom in mekaar se leefwêrelde, veral in gevalle waar daar nog naïewe idees oor byvoorbeeld Afrikaans bestaan. Soos dalk die geval mag wees aan die regterkant van die grag en leivoor, merk Andries terloops op.
Week van de Afrikaanse Roman 2017: Letterkundig symposium en slotfeest, LitNet, 12 oktober 2017
Het ging er uiterst stemmig aan toe tijdens het letterkundig symposium en het slotfeest “Gou met die pen”, die in Gent plaatsvonden op 6 oktober. Het symposium werd ingericht door het Gents Centrum voor het Afrikaans en de studie van Zuid-Afrika van de Universiteit Gent, de Suid-Afrikaanse Akademie vir Wetenskap en Kuns, en de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL). Het symposium ging in de namiddag door in het statige herenhuis in neorococo-stijl van de KANTL. Het slotfeest, een coproductie van de Week van de Afrikaanse roman en de Universiteit Gent, ging ’s avonds door in de Bonbonnière-zaal en het Binnenhof van het charmante theater Tinnenpot in het hart van de stad.
#ATKVinEUR: 'n Prins, 'n professor en Parys, ATKV, 10 oktober 2017
Ons het die Week van de Afrikaanse Roman afgesluit soos wat ons dit begin het – die ene avontuur! [...] Die tyd het te vinnig verbygegaan en ons moes afskeid van ons nuwe vriende neem. Ons oë was nie net nat van die herfsreën nie.
Lees ook
Hier is Afrikaans en sy digkuns nog 'n sondebok, Netwerk24, 10 oktober 2017
Ek toer op die oomblik deur Nederland en België as deel van die “Week van de Afrikaanse roman”, ʼn inisiatief wat poog om ʼn groter mark en ontvanklikheid vir Afrikaanse boeke in die Lae Lande te vestig. [...] Ek kyk maar hoe mense hier reageer op Ingrid Winterbach, Willem Anker, Amy Jephta en Rudi van Rensburg. Elkeen van hulle daag mense hier op ander maniere uit, wat tóg aan Suid-Afrikaners ʼn unieke stem gee. In elkeen van hulle werk is daar ʼn bemoeienis met Suid-Afrika se ongelooflike komplekse werklikheid. Nie een van hulle gee aan Nederlandse lesers ʼn gesaniteerde of politieke korrekte weergawe van ons werklikhede nie.
Week van de Afrikaanse roman 2017: fotoblad deur Maurice Jörissen, LitNet, 10 oktober 2017
Die Week van de Afrikaanse roman 2017 het van 29 September tot 8 Oktober plaasgevind. Hanné Koster deel nog video's en foto's van geleenthede in Amsterdam, Den Haag, Culemborg en Utrecht.
Week van de Afrikaanse roman 2017: video's en foto's (2), LitNet, 9 oktober 2017
Die Week van de Afrikaanse roman 2017 het van 29 September tot 8 Oktober plaasgevind. Hanné Koster deel nog video's en foto's van geleenthede in Amsterdam, Den Haag, Culemborg en Utrecht.
Week van de Afrikaanse roman 2017: Jannie du Toit maakt Jacques Brel en Koos du Plessis springlevend in Gent, LitNet, 5 oktober 2017
In het kader van de Week van de Afrikaanse roman gonst het van activiteiten in Gent. Zondag beet Jannie du Toit de spits af met twee onvergetelijke concerten in theater Tinnenpot. In de late namiddag bracht de Zuid-Afrikaanse chansonnier Bonjour Monsieur Brel, ’s avonds Doep is nie dood nie, een hommage aan Koos du Plessis. Beide concerten werden fel gesmaakt door het ruim opgekomen, enthousiaste publiek.
Week van de Afrikaanse Roman 2017: eerste video's, LitNet, 3 oktober 2017
Die Week van de Afrikaanse Roman 2017 het op 29 September 2017 afgeskop. Hanné Koster deel videogrepe uit die eerste paar dae. Hier is die Week van de Afrikaanse Roman 2017 se volledige program.
Geslaagde Afrikaanse avond, Culemborgse courant, 1 oktober 2017
Het was zaterdagavond gezellig druk bij ANDRIES waar feest werd gevierd in 'De week van de Afrikaanse roman'. Alles stond in het teken van van Afrikaanse muziek, literatuur en wijn. Er was een optreden van singer-songwriter Andries Bezuidenhout met zijn schrijversvrienden Willem Anker, Ingrid Winterbach en Rudie van Rensberg. De opbrengst van deze avond ging in zijn geheel naar het Zuid-Afrikaanse project 'Spring of Hope', een van de projecten die ANDRIES door middel van Stichting Andries ondersteunt.
Zuid-Afrikaanse post uit een Italiaans strafkamp, Literatuurmuseum, 29 september 2017
Jan Greshoff is een spil in de Zuid-Afrikaanse literaire scene. Als hij in 1939 onder andere vanwege de oorlogsdreiging naar Kaapstad verhuist, neemt hij westerse literaire invloeden mee. Tot dan is de Zuid-Afrikaanse poëzie vrij traditioneel, maar onder invloed van Greshoff komen nieuwe stemmen op zoals Dirk Opperman en de gebroeders Louw, maar ook Uys Krige – deze vormen samen een groep die later bekend zal komen te staan als De Dertigers. Mede dankzij Greshoff komen de dichters in aanraking met modernere Europese en Amerikaanse literatoren. Bovendien introduceert hij de Zuid-Afrikaanse auteurs in Europa, met door hem geïnitieerde publicaties in literaire periodieken.
Jan Greshoff is een spil in de Zuid-Afrikaanse literaire scene. Als hij in 1939 onder andere vanwege de oorlogsdreiging naar Kaapstad verhuist, neemt hij westerse literaire invloeden mee. Tot dan is de Zuid-Afrikaanse poëzie vrij traditioneel, maar onder invloed van Greshoff komen nieuwe stemmen op zoals Dirk Opperman en de gebroeders Louw, maar ook Uys Krige – deze vormen samen een groep die later bekend zal komen te staan als De Dertigers. Mede dankzij Greshoff komen de dichters in aanraking met modernere Europese en Amerikaanse literatoren. Bovendien introduceert hij de Zuid-Afrikaanse auteurs in Europa, met door hem geïnitieerde publicaties in literaire periodieken.
Week van de Afrikaanse roman en Afrovibes in Kunstlicht op Den Haag FM, Den Haag FM, 23 september 2017
Vrijdag 29 september begint de ‘Week van de Afrikaanse roman’ in de Centrale Bibliotheek. In de studio doen schrijfster en dichter Mira Feticu, en ‘navorsingsgenoot’ van de Universiteit van die Vrystaat, Ingrid Glorie, een boekje open over Zuid-Afrika.
Luister de uitzending van 24 september 2017 terug (vanaf de 35e minuut)
Oor die erfenisband tussen Suid-Afrika en Nederland, RSG, 22 september 2017
Ook in Nederland word Suid-Afrika se Erfenismaand-tema as deel van die Week van die Afrikaanse roman tussen 29 September en 8 Oktober voortgesit. Die koordineerder van dié Week en redakteur van Maandblad Zuid-Afrika, Ingrid Glorie, is deur Heindrich gevra waarom dit belangrik is om die erfenisband tussen die twee lande op hierdie wyse lewendig te hou.
SA se dialect van 'die oor en die vlees' klink op in Nederland, Netwerk24, 13 september 2017
Dit gaan die eerste keer wees dat sy haar werk (in Afrikaans) voor 'n Europese gehoor voordra en sy wonder nogal hoe die Nederlanders daarop gaan reageer.
6 oktober 2017: Letterkundig Symposium in het kader van de Week van de Afrikaanse roman, Neerlandistiek, 30 augustus 2017
De Week van de Afrikaanse Roman organiseert samen met Universiteit Gent (Gents Centrum voor het Afrikaans en de Studie van Zuid-Afrika) en de Suid-Afrikaanse Akademie vir Wetenskap en Kuns op vrijdag 6 oktober een letterkundig symposium. [...] De lezingen in het symposium zullen spelen met het thema ‘dubbeltalenten’. Dit omdat de aanwezige auteurs van alle markten thuis zijn veelschrijver, academicus of beeldend kunstenaar. De diversiteit van deze ‘dubbeltalenten’ staat garant voor boeiende gesprekken.
Afrika Filmfestival: What's up?, nieuwsbrief Afrika Filmfestival, 29 augustus 2017
Van 29 september t/m 8 oktober 2017 vindt in Nederland en Vlaanderen de derde editie van de Week van de Afrikaanse roman plaats. Ook Afrika Filmfestival werkt hieraan mee. Op donderdag 5 oktober geeft Willem Anker een lezing in de Kleine Johannes (Tiensestraat 17, Leuven). De lezing wordt voorafgegaan door een vertoning van The Suit. Deze kortfilm is gebaseerd op een kortverhaal van de uit Zuid-Afrika verbannen onderzoeksjournalist en auteur Can Themba.
Taalunie en West-Kaap verkennen mogelijkheden nadere samenwerking, Taaluniversum, 19 juli 2017
Vanaf september ondersteunt de Taalunie ook de Week van de Afrikaanse roman in Nederland en Vlaanderen. In het kader daarvan zal de Afrikaanse Taal- en Kultuurvereniging (ATKV) een presentatie komen geven over het Afrikaans-in-Soweto-project, waarin wordt geëxperimenteerd met meertalig onderwijs. Deze presentatie is te zien zijn op zowel het DRONGO talenfestival in Utrecht als bij deBuren in Brussel.
'Nuwe' stemme' in Afrikaanse poëzie, Knack, 17 juli 2017
Het succes van [...] Buys, het romandebuut van Willem Anker, heeft te maken met het feit dat Afrikaans een zustertaal van het Nederlands is. Vertalers, redacteurs en uitgevers in de Lage Landen volgen literaire ontwikkelingen aan de zuidpunt van Afrika al langer op de voet volgen.
Week van de Afrikaanse Roman, OOG VOOR AFRIKA, 10 juli 2017
Van 29 september tot en met 8 oktober 2017 wordt op verschillende locaties in Nederland en Vlaanderen de derde editie van de Week van de Afrikaanse roman gehouden. Hiervoor komen vijf Zuid-Afrikaanse schrijvers naar de Lage Landen. Ze worden muzikaal begeleid door singer-songwriter Andries Bezuidenhout. Tijdens de verschillende evenementen in boekwinkels en bibliotheken, theaters en collegezalen sluiten diverse bekende Nederlandse en Vlaamse schrijvers zich bij hen aan. Misschien ook wel bij u in de buurt!
Week van de Afrikaanse roman, Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, 23 juni 2017
Op de website Week van de Afrikaanse roman kunt u alle informatie vinden over het programma en deelnemende schrijvers, onder wie Amy Jephta, Andries Bezuidenhout, Ingrid Winterbach, Rudie van Rensburg, Suzie Matlhola en Willem Anker.
Programma: Week van de Afrikaanse roman 2017, litnet, 19 juni 2017
Graag stellen we de schrijvers en artiesten die dit jaar deelnemen aan de Week van de Afrikaanse roman aan u voor en geven we u een overzicht van het voorlopige programma. Bij veel evenementen zullen ook Nederlandse en Vlaamse schrijvers optreden; hun namen worden later bekendgemaakt.
29 september - 7 oktober 2017: Week van de Afrikaanse roman, Neerlandistiek, 16 juni 2017
Van vrijdag 29 september t/m zondag 8 oktober 2017 wordt in Nederland en Vlaanderen de derde Week van de Afrikaanse roman gehouden, een leesbevorderingscampagne die brede aandacht wil vragen voor Afrikaanstalige literatuur in Nederlandse vertaling.
Onderhoud met Ingrid Glorie: deelnemers van Week van de Afrikaanse roman 2017 bekend, litnet, 12 januari 2017
Die name van die Afrikaanse skrywers wat in September en Oktober op ’n literêre avontuur deur die Lae Lande gaan, is bekend. Naomi Meyer gesels met Ingrid Glorie, koördineerder van die derde Week van de Afrikaanse roman.